Apple ќе плати 50 милиони долари на незадоволни клиенти

26

Apple се согласи да плати 50 милиони долари за да ја реши групната тужба за т.н butterfly тастатури – компонента на некои лаптопи MacBook, што предизвика многу корисници да се фрустрираат поради неуспешното пишување.

Тастатурата „пеперутка“, потенок модел што требаше да обезбеди поголема прецизност, на крајот не беше толку грациозна како крилјата на суштеството кое бара нектар. Многу клиенти се пожалија дека симболите се повторуваат кога ќе се притиснат или воопшто не се појавуваат на нивните екрани. Некои од нив тврдат дека уредите имаат клучеви кои се лепливи и не реагираат правилно.

Проблемите при пишувањето мотивираа колективна тужба поднесена во 2018 година што доведе до спогодба поднесена по четиригодишно судење во Окружниот суд на САД за Северната област Калифорнија. Apple рече дека спогодбата не претставува признавање на вина.

Окружниот судија на САД Едвард Д. Давила сè уште треба да го одобри предлогот, рече Сајмон Ц. Грил, адвокат на тужителите.

„Тужителите се задоволни да поднесат на судско одобрување спогодба од 50 милиони долари со Apple, со што ќе се решат долгогодишните судски спорови околу тастатурата MacBook Butterfly“, рекоа Грил и Стивен А. Шварц, тужители.

Како резултат на спогодбата, Apple наскоро ќе може да им надомести на корисниците на MacBook кои го поправале лаптопот со неисправна тастатура помеѓу 2015 и 2019 година. Клиентите рекоа дека компанијата знаела за дефектот на тие лаптопи. Apple понуди бесплатни поправки на клиентите со неисправни тастатури во 2018 година, а потоа постепено ги повлече од пазарот.

Компанијата понуди да плати помеѓу 50 и 395 долари на засегнатите клиенти.

Тужбата ги претставува купувачите на околу 15 милиони компјутери, се вели во судските документи. „Предложеното решение за решавање на овој случај не е признавање на вина или какво било прекршување од страна на Apple“, се вели во спогодбата.

Секој во Соединетите Држави кој добил поправки за проблеми со тастатурата на MacBook купен во 2015-17 година, MacBook Pro во 2016-19 година и MacBook Air во 2018-19 година може да побара дел од парите според порамнувањето.