Apple наскоро ќе претстави нов iPhone

94

На 12 и 13 септември Apple ќе го претстави својот најнов производ, iPhone 15, како и новиот модел на Apple Watch и најновиот iPad mini. Ерата на Стив Џобс можеби е завршена, но iPhone сè уште е неприкосновен во однос на профитот, со 48,5 отсто од вкупните приходи на компанијата.

Аналитичарот на Wedbush, Ден Ајвс, проценува дека околу 250 милиони iPhone-и ширум светот не се заменети во последните четири години, а просечниот корисник на овој уред се префрла на нов модел на секои две или три години. Тоа значи дека интересот за новиот модел би можел да биде огромен.

Во август Apple ги надмина очекувањата кога објави дека услужниот сектор пораснал за осум отсто. Оваа област моментално е на второ место според профитот, иако во некои делови не постигна резултати во согласност со прогнозите.

Извршниот директор на Apple, Тим Кук, истакна дека вештачката интелигенција и машинското учење се дел од практично секој производ на компанијата.

Инвестициските банки се оптимисти и веруваат дека цената на акциите на Apple ќе продолжи да расте. JP Morgan прогнозира цена од 215 долари, додека Citigroup очекува раст од околу 34 отсто до 240 долари.