Apple продолжува со развојот на автомобил, познато кога би можеле да го презентираат

29

За автомобилот на Apple се зборува речиси една деценија, но неговото претставување сè уште не е толку блиску.

Поминаа речиси десет години откако Apple го започна проектот за развој на својот електричен автомобил наречен Project Titan и се чини дека компанијата не се оддалечила премногу од мртва точка. Првичната идеја на Apple беше да направи целосно автономен автомобил, односно возило во кое воопшто нема да има волан, туку што ќе го контролира исклучиво компјутер. Во средината на минатата деценија, навистина можевме да прочитаме такви оптимистички најави дека технологијата ќе напредува толку многу што целосно автономните возила беа само прашање на години.

Но, во пракса се покажа дека работите не одат така лесно. Напредокот е бавен, а предизвиците за развој на технологијата се многубројни. Засега се чини дека Waymo е единствениот за кој се радува, иако нивната услуга за роботакси е достапна само на неколку американски пазари. Од друга страна, Круз, чии роботски такси носат и патници, ги повлече своите возила од пазарите каде што беа достапни и нема да ги врати додека не се усоврши технологијата.

Со текот на времето, Apple го промени својот развојен фокус, така што наместо автомобили, имаа намера да развијат само технологија за автономно возење возила, но исто така се откажаа од таа насока и сега повторно се фокусираа исклучиво на автомобилите. Овој пат планот е да се направи класичен автомобил со волан кој ќе го управуваат луѓе, но ќе има некои автономни опции. Според најновите информации кои доаѓаат од сигурни извори, Apple Car треба да се појави на пазарот – во 2028 година

За очекување е дека автономната технологија значително ќе напредува во следните четири години, а Apple треба да ја имплементира во своето возило, но сепак само како еден вид асистент во возењето, со кој возачот секогаш ќе мора да биде внимателен и подготвен да преземе воланот во неговите раце. Наместо четвртото ниво на автономија како што беше првично планирано, Apple Car треба да има Ниво 2+, со можност оваа технологија дополнително да се надградува со текот на времето. Значи, во однос на технологијата, може да се очекува автомобил сличен на денешниот Tesla.

Според Bloomberg, одборот на Apple врши притисок врз Тим Кук конечно да го сподели планот за Project Titan со нив или, доколку мисли дека не можат да го реализираат тој проект, целосно да го затворат. Некои вработени наводно не се задоволни со планот, а аналитичарите се прашуваат дали Apple може да донесе некоја значајна иновација на овој пазар или тоа ќе биде само уште еден електричен автомобил со автономни опции, единственото нешто што ќе има лого на Apple на предната страна.