Apple: Резултати подобри од очекуваните благодарение на продажбата на iPhone

18

Apple во четвртокот објави фискална заработка во вториот квартал што ги надмина очекувањата на Волстрит, поттикнати од продажбата на iPhone посилна од очекуваната.
Извршниот директор на Apple, Тим Кук, изјави за CNBC дека кварталот бил „подобар отколку што очекувавме“.

Сепак, вкупната продажба на Apple падна втор квартал по ред. Акциите на технолошкиот гигант пораснаа за речиси 2% во продолженото тргување и продолжија да растат кога Apple ги даде прогнозните податоци за тековниот квартал.

Apple забележа 24,16 милијарди долари нето приход во текот на кварталот, во споредба со 25,01 милијарди долари во претходниот период. Вкупниот приход е намален за 3% од 97,28 милијарди долари во претходниот квартал.