Apple за само четири дена привлече речиси милијарда долари депозити

22

Според извештајот на Форбс, Apple добил речиси 1 милијарда долари депозити на својата нова високоприносна штедна сметка за само четири дена.

Производителот на iPhone ја лансираше HYSA минатиот месец, нудејќи им на своите клиенти Apple Card принос од 4,15%.

На првиот ден од лансирањето, Apple доби речиси 400 милиони долари во депозити.

Штедната сметка на Apple со висок принос привлече депозити од дури 990 милиони долари во првите четири дена од нејзиното лансирање, според извештајот на Форбс.

Успешното лансирање помогна да се истакне способноста на Apple дополнително да ја монетизира својата база на корисници на iPhone од повеќе од 1 милијарда луѓе. Само првиот ден, новата штедна книшка на Apple привлече речиси 400 милиони долари во депозити, според извештајот, кој цитира два извори запознаени со ова прашање.

Со повеќе од 240.000 штедни сметки отворени во првите четири дена од лансирањето, тоа претставува само 0,002% од американските корисници на iPhone на Apple, врз основа на неодамнешните проценки за инсталираната база на компанијата.

Apple лансираше штедна книшка со висок принос минатиот месец бидејќи повеќе потрошувачи се обидуваат да ги искористат предностите на опкружувањето со високи каматни стапки.

Штедната сметка е достапна за корисниците на Apple Card преку нејзиниот партнер, Goldman Sach, и нуди принос од 4,15% без минимални депозити, барања за минимално салдо и без надоместоци.

Иако почетниот принос на Apple од 4,15% не е највисок за штедна книшка со висок принос, има нешто што Apple го нуди што малкумина други го прават: погодност. Барем тоа е погодност за корисниците на iPhone кои веќе имаат Apple Card, бидејќи штедната сметка се интегрира со апликацијата Wallet на iPhone.

Големиот обем во кој Apple ужива, во комбинација со удобноста што може да им ја понуди на своите клиенти, е нешто на што веројатно им завидуваат многу регионални банки во моментов, бидејќи неодамнешниот колапс на First Republic Bank го потресе секторот и ја доведе во прашање целокупната стабилност на банкарскиte институции кои некогаш се сметаа за релативно безбедни и стабилни.

Фото: Facebook