Австриските компании се песимисти за економските перспективи во регионот

22

Повеќе од половина или 54 отсто од австриските компании активни во Централна и Источна Европа (ЦИЕ) предвидуваат дека економската клима во земјите каде што имаат подружници ќе се влоши во следните дванаесет месеци, а само 11 отсто предвидуваат подобрување, според истражување на Advantage Austria, владини агенции за промоција на трговијата.
Во текот на изминатите 12 месеци, дури 49% од испитаниците откриле дека економската клима и условите во економијата во земјата каде што се базираат нивните подружници се влошени, според истражувањето „Global Business Barometer 2023“ објавено оваа недела.

Компаниите беа најголеми оптимисти за регулаторните и пазарните услови во дигитализацијата и инфраструктурата, со акции од 60% и 50% кои предвидуваа многу добри или прилично добри услови, соодветно. Спротивно на тоа, ставовите за достапноста на квалификуваната работна сила и цените на суровините добија претежно негативни оценки.

Истражувањето ги презентираше наодите на 1.797 компании активни во 51 земја во Европа, Северна и Јужна Америка и Азија, при што регионот на ЦИЕ ги покрива австриските подружници кои работат во Унгарија, Чешка, Словачка, Полска, Бугарија, Хрватска, Романија, Босна, Северна Македонија и Србија.