Автомобилската индустрија потона во песимизам

32

Општото расположение во германската економија не ја заобиколи ниту автомобилската индустрија.

Растечкиот притисок на кризата го затемнува расположението во германската автомобилска индустрија, еден од клучните мотори на најголемата европска економија, објави во петокот економскиот институт Ifo.

Индексот на моменталната состојба на индустријата се лизна од 7,5 во јули на минус 10 во август, според влијателниот институт.

„Општиот економски песимизам е изразен и во автомобилската индустрија“, рече директорот на Ifo за секторот за индустриска организација и нови технологии Оливер Фалк. „Во исто време, добавувачите се во многу помрачно расположение од производителите на автомобили.

Фирмите од филијалата во август беа значително повоздржани при вработувањата. Показателот за плановите за отворање работни места падна за еден месец од 9,5 на минус 3,6 поени.