Азија: Пандемијата доведе 80 милиони луѓе во екстремна сиромаштија

19

Пандемијата на коронавирус доведе 80 милиони луѓе во екстремна сиромаштија во земјите во развој во Азија, според извештајот објавен во вторникот од Азиската банка за развој (АДБ).

„Од минатата година, пандемијата доведе 75 до 80 милиони луѓе во екстремна сиромаштија во земјите во развој во Азија, во споредба со она што би се случило без „Ковид-19“, се вели во документот.

Според методологијата на АДБ, луѓето кои живеат со помалку од 1,9 долари дневно се екстремно сиромашни.

„Од 2017 година, околу 203 милиони луѓе, или 5,2 проценти од населението на земјите во развој во Азија, живееле во екстремна сиромаштија. Без Ковид-19, тој број би се намалил на 2,6 проценти во 2020 година”, пресметале авторите на извештајот.

„Азиско-пацифичкиот регион постигна импресивен напредок, но пандемијата откри социо-економски расцеп што може да го ослаби одржливиот и инклузивен развој“, рече главниот економист на АДБ, Јасујуки Савада.