Бафет за американскиот јавен долг: Кризата на плафонот е глупаво губење време, отстранете ја границата

73

Познатиот американски инвеститор Ворен Бафет ја отфрли загриженоста дека Конгресот нема да го подигне плафонот на долгот и дека федералната влада ќе биде принудена да не ги исполни своите заеми.

Тој отиде уште подалеку, опишувајќи го политичкиот конфликт околу плафонот на долгот како идиотско губење време, повикувајќи на целосно отстранување на лимитот за задолжување.

Пратениците нема да „дозволат плафонот на долгот да предизвика немири во светот“, рече познатиот инвеститор и извршен директор на Беркшир Хатавеј за време на годишниот состанок на акционерите на неговата компанија овој месец.

За време на кризата на плафонот на долгот во 2011 година, Бафет нагласи колку би било глупаво пратениците да дозволат земјата да остане без пари.

„Тоа веројатно би бил најглупавиот чин што Конгресот некогаш го направил“, рече тој, според архивите на CNBC.

Бафет тврдеше дека лимитот на долгот воопшто нема смисла, бидејќи американскиот капацитет за задолжување се зголемува како што расте економијата.

„Грешка е да се има плафон на долгот, за почеток“, рече тој, пред да додаде дека можеби не е пожелно долгот на Америка да расте како процент од нејзиниот БДП.

„Овие игри се играат и цело време се губи и се зголемува бројот на глупави изјави што ги слушате“, се пожали Бафет на политичкиот ќорсокак во Вашингтон во тој период. „Изгледа како губење време за земја која има многу работи да направи.

„Би сакал да видам да ја елиминираат таа идеја бидејќи тоа резултира со периодични исклучувања каде што секој ја користи за свои цели“, рече тој за лимитот на долгот.