Банката на Англија ја задржа каматната стапка непроменета

26

Британската централна банка во четвртокот ја задржа основната каматна стапка непроменета на 5,25 отсто.

Комитетот за монетарна политика на Банката на Англија со седум гласа „за“ и два „против“ одлучи да чека на намалување на стапките, во согласност со очекувањата на економистите.

Оваа недела беше објавено дека инфлацијата во мај се забавила на два отсто, што е во согласност со целите на централната банка.

И покрај тоа, се стравува дека инфлацијата во некои области би можела да остане висока, поради што не е ни сигурно дека стапката ќе биде намалена на следната седница во август.

Пред него во јули ќе се одржат парламентарни избори.