Барселона забранува издавање станови на туристи до 2028 година

92

Градот Барселона  соопшти дека до 2028 година ќе забрани издавање станови на туристи, со што сака да го заузда растот на трошоците за домување и да им овозможи на граѓаните да живеат во свој град.
Левичарскиот градоначалник на градот, Жауме Колбони, рече дека до ноември 2028 година, Барселона ќе ги одземе лиценците на 10.101 станови кои моментално се лиценцирани за краткорочно изнајмување.

„Се справуваме со она што го сметаме за најголем проблем на Барселона“, рече Колбони на настанот на градската влада.

Краткорочниот бум на изнајмување во Барселона, најпосетуваниот град во Шпанија, остави некои граѓани да не можат да си дозволат кирија откако кириите се зголемија за 68 отсто во изминатите 10 години, а цените на имотот се зголемија за 38 отсто, рече тој. Пристапот до домување стана двигател на нееднаквоста, особено за младите луѓе, додаде тој.

Во последните десет години, локалните власти воведоа ограничувања за краткорочно изнајмување на Канарските Острови, Лисабон и Берлин.

Шпанската социјалистичка министерка за домување Изабел Родригез рече дека ја поддржува одлуката.

„Станува збор да се направи сè што е потребно за да се гарантира достапно домување“, објави таа на X.

Airbnb, платформата за изнајмување станови, не одговори на барањето за коментар.

„Колбони прави грешка што ќе доведе до сиромаштија и невработеност“, соопшти здружението на изнајмувачи на туристички апартмани во Барселона АПАРТУР, додавајќи дека забраната ќе доведе до зголемување на нелегалните изнајмувања на станови.

Одлуката ќе биде од корист за хотелите. Екстремно левичарската партија која владееше со Барселона од 2015 до 2023 година забрани отворање нови хотели во најпопуларните области во градот, но Колбони навести дека може да ги ублажи ограничувањата.