Берлин: Се соочуваме со најголемата енергетска криза во Германија

11

Германија се соочува со „најголемата енергетска криза“, објави министерот за економија на земјата Роберт Хабек, цитиран од ДПА.

Причината е политички замислената и економски создадена зависност од рускиот гас, рече Хабек во четвртокот по посетата на енергетскиот парк Бад Лаухштад во Саксонија-Анхалт. „Ќе се оттргнеме од оваа зависност за кратко време“, сепак е уверен.

Оваа недела, Русија дополнително го ограничи снабдувањето преку гасоводот „Северен тек 1“. Хабек рече дека и биле потребни децении за Германија да дојде до оваа зависност.

„Во рок од неколку месеци или неколку години гарантираме дека ќе ја надминеме оваа зависност“, најави тој понатаму.

На пример, според него, побарувачката за водород, научните истражувања во областа на водородот и проширувањето на користењето на обновливите извори на енергија за производство на водород се „многу динамични“.

„Ова е иднината“, објави Хабек.

Прво, сепак, треба да ја преживеат оваа и следната зима, објасни министерот.

Хабек до петок е на дводневно патување во Саксонија-Анхалт, Баварија и Тирингија. На дневен ред се посети главно на компании.