Бил Гејтс објасни како вештачката интелигенција ќе го промени нашето секојдневие

36

Во иднина сите ќе имаме лични агенти за вештачка интелигенција кои ќе бидат многукратно понапредни од денешната технологија и би требало значително да ни се подобрат и олеснат. Ваквите агенти ќе заменат бројни апликации и програми што ги користиме денес бидејќи, наместо да користиме различни и специјализирани апликации за различни задачи, ќе биде доволно само да им кажеме на таквите агенти што сакаме да правиме и тие веднаш ќе го решат тоа.

Вака ко-основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, ја опиша иднината на вештачката интелигенција и личните асистенти во еден од своите коментари. За ваквите асистенти вели дека како што луѓето постојано ги користат, така подобро ќе ги запознаат корисниците и со текот на времето ќе ги подобрат нивните постапки и ќе ги приспособат на корисникот. На пример во случај на планирање патувања, агентот со вештачка интелигенција веќе ќе знае многу за својот „сопственик“ – каде би сакал да оди, каков тип на сместување сака, колкав е неговиот буџет итн. и ќе го предложи најдоброто можно аранжман.

Исто така, бидејќи вештачката интелигенција ќе знае дали корисникот е повеќе од типот на отворено и сака спортови и планирање или претпочита културни настани и посети на музеи, ќе дава свои предлози за активности за патување. Ако сакате вакво длабоко персонализирано патување денес, ќе треба да платите на туристички агент и да потрошите време објаснувајќи му што сакате, објасни Гејтс, додека со агентите за вештачка интелигенција тоа нема да биде неопходно бидејќи тие многу ќе ги познаваат корисниците добро и дајте им препораки.

Ваквите агенти за вештачка интелигенција, значително ќе ја подобрат продуктивноста и многу подобри од денешните алатки за вештачка интелигенција што се користат. На пример ако имате идеја за отворање нов бизнис, само треба да му кажете на вашиот агент за вештачка интелигенција и тој ќе ви помогне да напишете бизнис план, да направите презентација… Со текот на времето, компаниите ќе развијат свои персонализирани агенти за вештачка интелигенција со кои нивните вработени ќе можат да се консултираат и ќе бидат присутни на сите состаноци и ќе одговараат на прашања.

Со текот на времето, агентите ќе станат толку напредни што ќе им помагаат на корисниците во речиси сите активности и сите области од животот, а Гејтс даде уште неколку примери за тоа како би можело да изгледа. На пример. ако вашиот пријател имал операција, вашиот агент може да ве советува да му испратите цвеќиња и тој ќе може да ги нарача тие цвеќиња, а ако сакате повторно да се соберете со стар цимер од вашите денови на факултет, вашите агенти за вештачка интелигенција ќе можат да организираат состанок.

Кога ќе станат достапни такви агенти, во моментов е тешко да се предвиди, но со оглед на тоа што развојот на вештачката интелигенција се забрзува, не сме далеку од тој момент.

Извор: Fortune