Биткоин китовите купуваат над 2,2 милијарди долари во БТК

4

Биткоин китовите купуваат за време на падот на пазарот, според фирмата за криптовалути Santiment.

Компанијата забележува на Твитер дека активните адреси на Биткоин китовите кои содржат помеѓу 100 и 10.000 БТК имаат акумулирано околу 40.000 БТК за време на минатонеделниот пад на цената.

Додека Биткоин се тргува со околу 59.000 долари во моментот на пишување, таа БТК сума моментално вреди околу 2,36 милијарди долари.

Santiment, исто така, вели дека понудата на Биткоин продолжува да се оддалечува од берзите, и покрај неодамнешните опаѓања на цените, што го намалува ризикот од масовни распродажби.

Покрај тоа, сегашното социјално расположение за Биткоин е на најниско ниво во последните седум недели, според аналитичката фирма.

Алатката за следење на расположението на Santiment ги анализира позитивните и негативните коментари за крипто-средството.

Компанијата вели дека цените имаат тенденција да го достигнат врвот кога социјалното расположение станува превисоко и до дното кога индикаторот станува премногу низок.

Santiment, исто така, следи промена во стапките на финансирање на Binance.

„Кога Биткоинот беше многу над 60.000 долари од средината на октомври до средината на ноември, стапките на финансирање на Binance за повеќето средства беа на позитивна територија. Ова е показател за прекумерна доверба кај трговците и цените често се прилагодуваат во такви моменти. Сега работите изгледаат многу понеутрални“, велат од Santiment.

Биткоинот падна за повеќе од 18% од неговото рекордно високо ниво од 69.044 долари, достигнато пред околу две недели.