Блумберг: Кина сè уште е зад САД по бројот на патенти за вештачка интелигенција

14

Кина го зголемува своето водство пред САД во патентните апликации за вештачка интелигенција (ВИ).

Кинеските институции поднеле 29.853 патенти поврзани со вештачката интелигенција во 2022 година, што е повеќе од 29.000 патенти една година порано, според податоците доставени до Bloomberg News од Светската организација за интелектуална сопственост.

Овој број е за 80 отсто поголем од вкупниот број американски патенти поврзани со вештачката интелигенција, кој во 2022 година се намали на годишно ниво за 5,5 отсто, на 16.805 патенти.