BNP Paribas првата банка која е тужена за финансирање проекти за фосилни горива

14

Нешто повеќе од три месеци откако BNP Paribas доби формално известување да ја прекине целата финансиска поддршка за нови проекти за фосилни горива, аферата Notre a tous, Okfam и Friends of the Earth вчера ја изведоа француската банкарска групација на суд.

Невладините сега бараат да се донесе првото „судење на финансискиот спонзор на климатскиот хаос“. Активистите за климатски промени сè повеќе користат тужби за да ги принудат големите компании да ги забрзаат напорите за транзиција кон економија со ниска потрошувачка на јаглерод.

Во текот на 2021 година, холандскиот суд на Шел и нареди да ги продлабочи планираните намалувања на емисиите на стакленички гасови во тужба на активисти за климата, пренесува Ројтерс.

Француските компании се особено фокусирани поради законот од 2017 година кој бара од нив да подготват планови за заштита на животната средина. Пресудата во случајот на еколошката група против клиентот на BNP Paribas Total Energies се очекува во вторник, пренесува Телеграф.рс.

Во Франција, ниту еден суд сè уште не ја принудил компанијата да го промени начинот на работа врз основа на законот од 2017 година.

Адвокатот на едно од здруженијата што ја поднесоа тужбата рече дека банката „продолжува да пишува бланко чекови до најголемите компании за фосилни горива без да поставува никакви услови за еколошка транзиција без нафта и гас“.

BNP Paribas изјави за Ројтерс дека жали што групите за застапување избрале судски спор наместо дијалог и дека не можат веднаш да го запрат целото финансирање на фосилни горива.

– Убедени сме дека еколошката транзиција е единствениот одржлив начин за иднината на нашата економија. Фокусирани сме на излез од фосилните горива, финансирање на обновливи извори на енергија и поддршка на нашите клиенти, без кои транзицијата не може да се направи – додаваат од банката.

Здруженијата соопштија дека француската банка била вклучена во инвестирање во осум европски и северноамерикански компании за нафта и гас, кои се вклучени во повеќе од 200 нови проекти за фосилни горива низ светот.

Групата тврди дека иако BNP Paribas не ги финансира директно овие проекти, нејзиното општо кредитно продолжување ѝ овозможува да бара климатски услови, како што е приклучување кон банкарскиот сојуз Net Zero, додека продолжува да поддржува потенцијално штетни проекти преку своите банкарски клиенти.

BNP Paribas , наводно, е осмата најголема меѓународна банка која придонесува во производството на нафта и гас, со финансирање од фосилни горива во вредност од 142 милијарди долари помеѓу 2016 и 2021 година.

Ненаплатените заеми за фосилни горива на BNP Paribas изнесуваа 23,7 милијарди евра на крајот на септември 2022 година, соопшти банката минатиот месец.

Банката исто така соопшти дека престанала да финансира нафтени проекти во 2016 година.

„Преземена е заложба до 2025 година да се намали преостанатото финансирање за екстракција и производство на нафта за 25 отсто“, соопштуваат од банката.

Фото: Facebook