БП забележува рекордна заработка за 2022 година

25

Бритиш Петролеум во вторникот објави рекордна годишна добивка, повеќе од двојно зголемена минатогодишната добивка, бидејќи цените на фосилните горива се зголемија по сеопфатната руска инвазија на Украина.
Британскиот енергетски гигант објави основна добивка од 27,7 милијарди долари за 2022 година.

БП соопшти дека нејзиниот претходен рекорден годишен профит бил 26,3 милијарди долари во 2008 година.

Во четвртиот квартал, БП објави нето добивка од 4,8 милијарди долари, што за малку ги надмина очекувањата на аналитичарите од 4,7 милијарди долари.

Главниот извршен директор на БП, Бернард Луни, ја опиша заработката како „добра серија на резултати“.

Фото: Facebook