Бран на банкроти во Германија

49

Зголемувањето на цените на енергенсите и материјалите и послабата побарувачка предизвикаа бран банкроти на средни и големи компании во Германија во првата половина од годината, објави деловниот весник Handelsblat.

Во периодот од јануари до јуни, 162 компании со промет поголем од 10 милиони евра поднеле барање за стечај, пишува Handelsblag, повикувајќи се на анализа на консултантската куќа за реструктуирање на бизнисот Falkensteg.

Таа бројка е за 41 отсто поголема од истиот период минатата година, пишува весникот, истакнувајќи дека скокот е значително поголем од очекуваниот Фалкенштег, прогнозирајќи раст од 30 отсто на почетокот на годината.

Најмногу барања поднеле компании од секторот за недвижности, добавувачи на автомобили и производители на машини, наведува „Ханделсблат“.

Причините за прогласување банкрот се постпандемиската криза, инфлацијата, растот на цените на енергијата и материјалите и слабеењето на побарувачката.

Реструктуирањето и инвестициите во пропаднатите компании се попречени од глобалната криза, лошите изгледи за германската економија и високите каматни стапки, откри Халкенштег, според извештајот на Ханделсблат.

Во мај, германската трговска и индустриска комора ДИХК предвиде продолжување на нагорниот тренд на банкротства, посочувајќи дека германската економија е попречена од структурни проблеми како што е недостатокот на квалификувана работна сила.

Во 2023 година, 17.814 компании прогласиле банкрот, за 22,1 отсто повеќе од 2022 година, покажуваат податоците на заводот за статистика Дестатис.