Британците загубија 29 милијарди фунти инвестиции од референдумот за Брегзит

18

Велика Британија претрпе загуба од 29 милијарди фунти во деловни инвестиции од референдумот за Брегзит во 2016 година, или 1.000 фунти по домаќинство, според студијата на високиот функционер на Банката на Англија, Џонатан Хаскел.

Хаскел, надворешен член на деветчлениот комитет за монетарна политика на Банката, кој ги одредува каматните стапки во Велика Британија, рече дека инвестициите на приватниот сектор „закочиле“ во годините по одлуката за напуштање на Европската унија, пишува Гардијан.

Тој рече дека по гласањето, ОК веднаш почна да го менува трендот од претходните шест години и „плати многу повеќе“ во споредба со другите големи индустријализирани економии, отворајќи јаз во продуктивноста што остави трајни лузни.

Студијата на Хаскел и неговиот тим веројатно ќе поттикне загриженост дека гласањето за Брегзит и стратегијата усвоена од поранешниот британски премиер Борис Џонсон за напуштање на единствениот пазар на ЕУ и царинската унија предизвикаа непоправлива штета на економијата на земјата.

Повеќето студии за Брегзит кои ја разгледуваат загубата на националниот приход и БДП на Обединетото Кралство се фокусирани на трговијата. Банката на Англија објави во своите најнови економски прогнози дека споредувањето на сегашното ниво на трговска размена во Обединетото Кралство со траекторијата пред Брегзит ќе изнесува 3,2 отсто од БДП до 2026 година.