Бројот на туристички ноќевања во ЕУ минатата година беше речиси на ниво пред пандемијата

18

Минатата година, земјите од Европската унија остварија вкупно 2,72 милијарди туристички ноќевања, што е за 5,6 отсто помалку од 2019 година, кога светскиот туризам сè уште не беше потресен од пандемијата на Ковид-19, покажуваат податоците на Евростат.
Во Словенија тој број е помал за приближно еден процент. Како што истакнуваат статистичарите, туризмот во ЕУ многу добро закрепнува.

Туристите потрошиле вкупно 1,42 милијарди ноќевања во ЕУ во 2020 година, а 1,83 милијарди во 2021 година, објави пред неколку дена европската статистичка служба Еуростат кога беше објавена првата проценка за минатата година.

Во првата половина од минатата година, во однос на првата половина од 2019 година, бројот на ноќевањата е намален за 11 отсто, а во втората половина за само 1,9 отсто, посочуваат оттаму.

Минатата година бројот на ноќевања на странски гости достигна 1,19 милијарди. Во однос на 2019 година е помала за 12,6 отсто, во однос на 2020 година е речиси тројно зголемена, а во однос на 2021 година двојно.

Домашните гости лани потрошиле 1,53 милијарди ноќевања, што е за 0,7 отсто повеќе од 2019 година.

Од земјите за кои Евростат имаше податоци, бројот на ноќевањата на туристите лани во однос на 2019 година е зголемен во Данска (за 12,3 отсто), Холандија (за 3,9 отсто) и Белгија (за 0,5 отсто). Најмногу заостануваат Летонија (29,6 отсто помалку ноќевања отколку во 2019 година) и Словачка (28,3 отсто помалку). Во Словенија е намален за приближно еден процент.