Брз раст на цените на електричните автомобили

33

Додека инфлацијата во Германија е невообичаено висока, новите електрични автомобили поскапуваат побрзо од оние со мотори со внатрешно согорување, според една студија.

Каталошката цена на 15-те најпопуларни е-автомобили во август била за 14,5 отсто повисока од претходната година, што значело просечно зголемување на цената од 5.385 евра, соопшти Центарот за истражување на автомобили.

Истовремено, цените на најпродаваните возила од фосилни горива се зголемени за 12,5 отсто.

Handelsblatt во вторникот пишуваше за разликата во цената. Државата користеше субвенции за да ја намали разликата во цената меѓу поеколошките е-автомобили и оние со конвенционални мотори.

Субвенциите за plug-in хибридите завршуваат на крајот на годината, а моделите кои се уште се на залиха се распродадени со релативно високи попусти.

Автомобилскиот експерт Фердинанд Дуденхофер очекува дополнително зголемување на цените поради повисоките трошоци за набавка на полупроводници и специфични суровини, на пример во производството на батерии.

Државните стимулации, рече тој, не се доволни за да се задржат ниски цени. До есента следната година, изјави Дуденхефер, ќе бидат потрошени 2,5 милијарди евра од федералниот буџет, што значи дека пазарот ќе пропадне, особено за малите и компактни електрични автомобили.

Никој, рече тој, нема да потроши 35.000 евра за мал автомобил на батерии поради инфлацијата. Владата и министерот за економија Роберт Хабек (Хабек), така да се каже, ги исклучуваат е-автомобилите, рече Дуденхефер.

Кога станува збор за луксузни автомобили, нивните купувачи се помалку чувствителни на промените на цените.