Брзото возење во Европа станува вистинска главоболка од 7 јули

864

ISA технологијата за контрола на брзината станува задолжителна кај сите нови автомобили во Европа, почнувајќи од следната недела

Жителите на Европската унија кои сакаат да возат брзо и бараат нов автомобил, треба да се подготват за сериозни пречки од следната недела. Почнувајќи од 7 јули, сите нови автомобили што се продаваат на континентот мора да бидат опремени со интелигентен софтвер за помош за брзина (ISA) дизајниран да ги обесхрабри возачите да ја надминат дозволената граница.

Голем број автомобили што моментално се продаваат веќе имаат ISA, бидејќи тој беше задолжителен за сите новововедени модели од јули 2022 година па наваму. Но, моделите што беа претставени пред тој датум можеа да поминат без технологијата до овој месец.

ISA не ги спречува целосно возачите да го прекршат објавеното ограничување, наместо тоа се обидува да ги потсети на нивните законски и морални обврски да се држат до него со издавање потсетници. ЕУ ја препушти точната природа на тие потсетници на производителите на автомобили, но опциите што се отворени за нив вклучуваат аудио визуелни предупредувања, па дури и дополнителен отпор во педалата за гас.

Возачите можат да изберат да ги игнорираат предупредувањата или целосно да ги исклучат. Но, тие секогаш ќе бидат стандардно вклучени кога следниот пат ќе го стартувате автомобилот.

Европскиот совет за безбедност на транспортот (ETSC) лобираше за намалување на моќноста на моторот штом автомобилот ќе го достигне законскиот лимит, но автомобилската индустрија пружи отпор на оваа иницијатива, што значи дека возачите сè уште можат да користат целосна моќност кога им е потребно, на пример за да излезат од опасност, или само затоа што сакаат да возат побрзо.

ISA може да користи комбинација од GPS податоци и камери за читање сообраќајни знаци за да открие со која брзина треба да се движите, но тоа не е секогаш правилно. Понекогаш може да земе знак од спореден пат и погрешно да претпостави дека долната граница се однесува на патот кој го користите.

Преземено од Avtoplus.mk