Бум во трговијата помеѓу земјите од Југоисточна Европа и Германија – како стои С.Македонија?

65

Германската економија забележа импресивен раст во трговијата со земјите од Југоисточна Европа. По кризата во 2020 година, кога имаше пад по сите основи, закрепнувањето оваа година се одвива со забрзано темпо.

Вкупната трговска размена во првите шест месеци од 2021 година изнесува 37,7 милијарди евра, или 1,7 милијарди повеќе отколку во истиот период пред две години, пишува ДВ, цитиран од „Индикатор“.

Се очекуваат позитивни случувања, но изненадува перформансите што ги прикажува македонската економија, која според оценката на Источниот комитет на германската економија е економски пионер на позитивни вредности. Особено во делот на извозот во Германија, кој се зголеми за дури 71,3%.

Според извештајот на комитетот, Северна Македонија се наоѓа на шестото место во Југоисточна Европа според обемот и вредноста на трговијата, зад Романија, Словенија, Бугарија, Србија и Хрватска. Сепак, таа е и прва во делот на растот по оваа основа, кој оваа година изнесува дури 64,3%.

Конкретно, вкупниот обем на трговска размена меѓу Германија и Северна Македонија во првите шест месеци годинава изнесува 2 милијарди и 561 милион евра, што е за околу милијарда повеќе во споредба со истиот период минатата година, кога трговијата изнесуваше една милијарда и 558 милиони евра …

Според водачите на комитетите, ваквите случувања се важен сигнал дека треба да се зајакне економското партнерство на Германија со земјите од регионот.

– Идната федерална влада треба да посвети посебно внимание на земјите од Западен Балкан, кои стануваат се поважен регион за германската економија. Работата мора решително да продолжи во Брисел за почеток на пристапните преговори со Северна Македонија и Албанија, и во иднина со други земји, рече претседателот на Источниот комитет, Оливер Хермес.

Според упатените, извозниот бум не е изненадување со оглед на присуството на неколку производствени компании, пред се во автомобилската индустрија, чии производи главно се наменети за германскиот пазар. „Џонсон Мети“, „Дрекселмаер“, „Костал“, „Кромберг и Шуберт“, „ОДВ Електрик“ и дваесет други се главните „виновници“ за овој позитивен тренд.

Упатените велат дека добрата вест е што индустријата покажува подобри перформанси. Има зголемување на извозот и ова е позитивно, но со оглед на постојните проблеми во однос на синџирот на снабдување и способностите за производство на автомобили, тие велат дека се потребни дополнителни анализи, колку од таа вредност се должи на зголемениот извоз, а колку е последица на придонеси на суровини.

Колку се значајни и позитивни резултатите за Северна Македонија во извештајот на Источниот комитет на германската економија, покажува фактот дека ниту една од другите 10 земји не регистрирала ниту половина од она што го постигнала Северна Македонија. Особено во делот на извозот, каде што речиси сите ефекти се двојно или дури три пати помали, односно помеѓу 11 и 24%. Во Албанија и Црна Гора, 13,9 или 17,5% се дури и негативни.

Извор: Индикатор