Бундесбанката предвидува дека Германија ќе потоне во рецесија

33

Германската економија дополнително ослабе во првите месеци од 2023 година, објави во понеделникот централната банка на земјата, предвидувајќи дека најголемата европска економија се движи кон рецесија.

„Производството во првиот квартал од 2023 година веројатно ќе биде повторно пониско отколку во претходниот квартал“, напиша Бундесбанк во својот месечен извештај.

Ако бруто домашниот производ (БДП) паѓа два квартали по ред, економистите зборуваат за техничка рецесија. Германската економија се намали во четвртиот квартал од 2022 година.

Економистите од Бундесбанк забележаа од една страна дека тензиите на енергетските пазари и поврзаната несигурност значително се намалија.

Тие рекоа дека сопирачките на цените на струјата и гасот наметнати од владата го ублажиле растот на трошоците за енергија за домаќинствата и бизнисите, при што ќе имаат корист инвестициите и индустриското производство.

„Од друга страна, индустриското производство влезе во 2023 година на ниско ниво по значителниот пад во декември 2022 година“, објави Бундесбанк. „Ова се однесува и на извозот, кој дополнително е пригушен од забавувањето на надворешната побарувачка.

Приватната потрошувачка страда од инфлација, што ја намалува куповната моќ на домаќинствата, се додава. Се очекува натамошен пад на градежната активност.

„Работите би можеле полека да се зајакнат подоцна во текот на годината“, предвидува Бундесбанк, предупредувајќи дека „сè уште не се гледа значително подобрување“.

Севкупно, германското индустриско производство веројатно ќе падне благо во просек во 2023 година, според Бундесбанката, но се очекува да биде малку подобро од прогнозата за пад на БДП од 0,5 отсто во декември.

Во меѓувреме, куќите и становите во Германија сè уште се преценети и покрај неодамнешниот пад на цените, пишува Бундесбанк.

„Преценетите цени на станбените недвижности не паднаа во просек во 2022 година“, забележа Бундесбанк во својот извештај, откривајќи дека цените на недвижностите во градовите се помеѓу 25% и 40% над она што треба да биде според социо-демографските и економските основи.

Цените паднаа во втората половина на 2022 година, кога инфлацијата и зголемувањето на хипотекарните стапки им отежнаа на многу потенцијални купувачи, што доведе до намалена побарувачка за недвижен имот.

Сепак, во исто време, зголемените трошоци за изградба и недостигот на станови ги задржаа цените високи, особено во густо населените области.

Сепак, Бундесбанката рече дека има знаци дека подемот во изминатите неколку години завршил. Централната банка со години предупредува на превреднување на пазарот на недвижности.

Според анализите, ланските поскапувања биле пониски од 2021 година.

Низ цела Германија цените на куќите и становите минатата година пораснале за 9 отсто, покажуваат пресметките на Здружението на германските хипотекарни кредитори.

Цените на станбените недвижности во 127 германски градови пораснаа во просек за 6 отсто годишно, според давателот на податоци Bulwienges.