Чекор кон колапс: На Америка ѝ останаа само 88 милијарди долари – што сега?

70

Според информациите на повеќе американски медиуми, на САД им остануваат само 88 милијарди долари.

На Америка ѝ остануваат само 88 милијарди долари со кои може да ги плати сметките додека Конгресот не го укине плафонот на долгот, кој моментално е поставен на 31,4 трилиони долари. Доколку Конгресот не одобри зголемување на лимитот за задолжување, најголемата светска економија ќе банкротира со тешки последици на глобалните пазари на капитал, пренесува Јутарњи.

Една од последиците секако ќе биде, барем на краток рок, експлозија на трошоците за задолжување на државата, компаниите и граѓаните, како и, со оглед на актуелната криза на доверба во американскиот банкарски систем, т.н. кредитна пауза.

Конфликтот меѓу демократите и републиканците засега е толку нерешлив што веќе нема да биде изненадување доколку министерката за финансии Џенет Јелен не добие овластување од Конгресот да го прекрши лимитот за задолжување. Се чини дека времето минува сè побрзо и побрзо.

Пред само една недела, Министерството за финансии сè уште имаше простор за маневрирање за плаќање записи во широчина од 110 милијарди долари, а до денес е сведено на гореспоменатите 88 милијарди. Со други зборови, Американците имаат само малку повеќе од една четвртина од средствата што ги ослободија (333 милијарди) преку итни мерки за да можат да продолжат да ги плаќаат сметките.

Податоците од US Debt Clock.org, кој ги следи финансиските податоци на Соединетите држави во реално време, откриваат дека Америка веќе ја надминала границата за задолжување бидејќи американскиот национален долг моментално надминува 31,74 милијарди долари.

Имено, Debt Clock проценува дека Америка ги плаќа своите давачки, но реално Министерството за финансии купува време со книговодство и одложување на плаќањата.

Силниот раст на американските ЦДС покажува колку е сериозна ситуацијата. ЦДС или кредитни свопови се договори помеѓу продавачите и купувачите на хартии од вредност според кои продавачот ќе му се исплати на купувачот во случај на банкрот. Во суштина, продавачот преку ЦДС го осигурува купувачот од ризикот од банкрот. Цената на американските ЦДС драстично расте од почетокот на годината.

Шефот на американското Министерство за финансии Јелен пред неколку недели најави дека САД ќе останат без пари за плаќање на сметките на 1 јуни доколку не се зголеми лимитот за задолжување.

Фактот дека им остануваат само 88 милијарди укажува дека американската администрација не може да избегне банкрот подолго од тој рок. Јелен постојано нагласи дека според неа, единствената можност е Конгресот да одобри зголемување на лимитот, а претседателот Џо Бајден не ја отфрли можноста за уставно-правен маневар со користење на 14-тиот амандман за продолжување на плаќањата без овластување на Конгресот, но тој исто така рече дека сè уште „не стигнал таму“.

Игнорирањето на правилото дека Конгресот мора да одобри зголемување на лимитот за задолжување најверојатно ќе се претвори во кошмар за Белата куќа и на политичката сцена и во судниците.