Credit Suisse бележи огромна годишна загуба, во тек е радикално преструктуирање

38

Credit Suisse објави нето загуба за четвртиот квартал од 1,4 милијарди швајцарски франци (1,51 милијарди долари) во четвртокот, додека продолжува со својата голема стратешка реорганизација.
Кварталниот резултат беше полош од проекциите на аналитичарите за нето загуба која им се припишува на акционерите од 1,32 милијарди швајцарски франци, и ја турна загубата на швајцарскиот заемодавач за цела година на 7,3 милијарди швајцарски франци.

Под притисок на инвеститорите, Credit Suisse во октомври објави план за рационализирање и трансформирање на својот бизнис во обид да се врати на стабилна профитабилност по хроничните слаби перформанси на својата инвестициска банка и низата ризици и неусогласености.

Главниот извршен директор Улрих Кернер рече дека 2022 година беше „клучна година за Credit Suisse“ и дека тој го „темпира“ својот стратешки план за создавање „поедноставна, пофокусирана банка“.