Dacia ја победи Tesla

94

Најпосакуваниот електричен автомобил од еколошка гледна точка е Dacia Spring.

Ласкавата титула на Dacia ѝ ја додели GreenNCAP, која спроведува тестови насочени кон оценка на еколошката ефикасност на денешните автомобили.

Ова ја позиционираше малата Dacia Spring пред многу поскапи модели како што се Tesla Model 3 и Cupra Born. Дека Dacia беше еден од главните кандидати за титулата годишен победник беше јасно веќе летово кога освои максимални оценки во три од четири теста.

Со малиот електричен мотор од 45 КС, Spring не е брзинец, но затоа е исклучително практичен во урбани услови. Потрошувачката на енергија беше помала од максималниот праг на поени на GreenNCAP, со значително поголема потрошувачка на автопатот. Во исто време, 89% од енергијата повлечена од електричната мрежа може да се користи на излезот од батеријата.

Очекувано, во делот на индексот на стакленички гасови, Spring добива највисоки оценки благодарение на својот економичен електричен погон. Конечниот резултат е пет ѕвезди и индекс од 9,9, така што моделот на Dacia им дава пример на другите, заклучува GreenNCAP.

Тестираниот Spring имаше гуми со димензии 165/70R14 со носивост и индекс на брзина од 81H. Декларираниот капацитет на батеријата е 26,8 kWh, а декларираниот домет на Spring е вкупно 230 км, односно 314 km во градско возење. Неговата декларирана потрошувачка е 13,9 kWh/100 km, а тежината на возилото е 970 кг.

Фото: Facebook