Дали инвестирањето во индустријата за оружје е морално или не?

16

Дали инвестирањето во индустријата за оружје е морално или не? Германците беа поделени по ова прашање и пред рускиот напад на Украина, а и сега се поделени.Притоа, тие ги измешаа картите, се вели во студијата објавена во понеделникот и објавена од dpa.

Имено, околу 53 отсто од германските граѓани изјавиле дека до рускиот напад на Украина, инвестирањето во акции на производители на оружје го сметале за неморално.

Околу една третина од испитаниците од таа група рекле дека војната го променила нивниот став: 20,9 отсто од нив сега сметаат дека инвестициите во индустријата за оружје се прифатливи, а други 19,3 отсто го преиспитуваат својот претходен став.

„Луѓето слушаат на вестите дека на Украина итно и треба оружје за одбрана“, рече директорот на „Веривокс“, Оливер Мајер. „Јасно е дека многумина сега го преиспитуваат своето претходно негативно гледиште за индустријата за оружје.

„Војната го промени мислењето на голем дел од населението“, додаде тој.

Голема промена е забележлива и во групата за која до војната морално беше во ред вложувањето во производство на оружје. Од вкупно 47 отсто, речиси четвртина повеќе не сметаат дека ваквата инвестиција е морално оправдана, а исто толку ја преиспитуваат својата претходна позиција.

Зголемената побарувачка за оружје, муниција и воена опрема поттикна силен раст на акциите посветени на индустријата на берзите. Индустријата има корист и од наглото зголемување на владините инвестиции во одбраната.