DeepMind натера компјутер да размислува како бебе

9

Дури и многу малите деца се свесни за „интуитивната физика“, здраворазумски правила за тоа како функционира светот. На пример, петмесечните бебиња се изненадени од ситуации кои вклучуваат физички невозможен настан, како што е ненадејното исчезнување на играчка.

Сепак, учењето интуитивна физика се покажа тешко за алгоритмите за машинско учење, иако овие системи покажаа натчовечка способност во многу други задачи, како што е учењето да препознаваат различни објекти.

DeepMind сега воведува систем за длабоко учење наречен PLATO кој може да научи интуитивна физика. PLATO вклучува системи инспирирани од истражување за тоа како бебињата учат. Поточно, тој ја усвојува тезата дека предметите играат централна улога во претставувањето и предвидувањето на физичкиот свет околу нас.

Систем за вештачка интелигенција кој може да ги научи основните правила на здравиот разум на физичкиот свет на сличен начин како кај бебето е претставен во една статија во Nature Human Behaviour.

Истражувачите го тренирале системот покажувајќи му видеа од многу едноставни сцени: топки кои паѓаат на земја, се тркалаат зад други предмети и повторно се појавуваат, и топки кои се одбиваат една од друга.

По тренингот, PLATO бил тестиран со прикажување видеа кои понекогаш содржеле невозможни сцени. Исто како мало дете, PLATO би бил „изненаден“ кога ќе му се претстави сцена која нема смисла, како на пример предмети кои се движат еден низ друг без интеракција. Овие ефекти на учење се очигледни по само 28 часа гледање видео.

Авторите заклучуваат дека PLATO би можел да понуди моќна алатка за истражување на тоа како луѓето учат интуитивна физика и укажува на важноста на претставите на објекти во нашето разбирање на светот.