Директорот на Мерцедес заработил повеќе од 6 милиони евра за една година

57

Директорот на Мерцедес Ола Келенијус минатата година доби плата од милион долари и бонуси, иако нешто помалку од 2021 година.

Келенијус добил вкупно околу 6,11 милиони евра, објави во вторникот Мерцедес, околу триесет илјади помалку од претходната година.

Фиксната плата му била 1,73 милиони, а варијаблите кои зависат од исполнувањето на целите биле 3,86 милиони евра. Келенијус заработил значително повеќе од неговите колеги во менаџментот на компанијата. Другите менаџери имале плата од 3,1-3,6 милиони евра.

Мерцедес продаде значително повеќе луксузни возила минатата година и ја зголеми својата заработка за една третина, на околу 14,8 милијарди евра, поради зголемувањето на цените.