Договор за буџетот на ЕУ нема, Австрија се заканува со вето

26

Министерот за надворешни работи на Австрија, Михаел Шпинделегер се закани со ставање на вето на буџетот на ЕУ, доколку на некои земји им биде дозволено помалку да уплаѓаат и ако бидат намалени дотациите за руралниот развој.

“Ако земји како Велика Британија или Германија добијат бенефиции, тоа мора да важи и за Австрија”, порача Шпинделегер. Тој додаде дека со Европската комисија моментно има несогласувања околу буџетот, затоа што Комисијата сака годишен раст на буџетот од 3%, а Виена го одбива зголемувањето.

Комисијата предложи буџет за 2013 година во висина од 137,9 милијарди евра, што го поддржува и Европскиот парламент. Државите членки, од друга страна бараат намалување за околу пет милијарди евра.

Земјите членки се поделени во три блока. Новите и посиромашни членки бараат поголеми фондови за развој. Втората група ја предводи Германија, која наметнува штедење. Во третата група се Велика Британија, Шведска и Холандија, кои бараат намалување на седмогодишниот буџет за барем 200 милијарди евра.

Рокот за постигнување компромис истекува на 13 ноември и ако до тогаш не се договорат, Комисијата мора да излезе со нов предлог буџет.