Дојче банк предупредува дека светската економија е на работ на голема рецесија

96

Дојче банк е првата банка што предвиде доаѓање на рецесија, прво во САД на почетокот на овој месец, а сега предупредува на подлабок пад предизвикан од аспирациите на Федералните резерви да ја собори високата инфлација.

„Ќе дојдеме во голема рецесија“, пишуваат економистите на Дојче банк во извештајот доставен до клиентите вчера, пренесува CNN Business.

Проблемот, според банката, е што иако инфлацијата може да биде на својот врв, ќе треба долго време пред светот да се врати на својата првобитна цел за одржување на економската криза. Ова сугерира дека централните банки, пред сè американските, толку агресивно ќе ги зголемат каматните стапки што ќе и наштетат на економијата.

„Ние веруваме дека е многу веројатно дека Федералните резерви на САД ќе мора да стапнат на сопирачките и дека ќе биде потребна длабока рецесија за да се стави инфлацијата под контрола“, напишаа економистите на Дојче банк во нивниот неславен извештај, „Зошто претстојната рецесија ќе биде полошa од очекуваното?“.

Потрошувачките цени се зголемија за 8,5 отсто на глобално ниво во март, што е најбрзо темпо во последните 40 години. Пазарот на труд останува активен, а Moody’s Analytics предвидува дека стапката на невработеност наскоро ќе падне на најниско ниво од почетокот на 1950-тите.

За да го потврди ова, Дојче банк создаде индекс кој ја следи врската помеѓу инфлацијата и невработеноста во последните 60 години и целите за тие показатели. Ова истражување открива дека по период на екстремно висока инфлација, централните банки биле принудени да ги зголемат каматните стапки и дека тоа е патот до колапс на економијата.

Се разбира, никој не знае точно како ќе се одвива ова. Иако Дојче банк е песимист, други велат дека загриженоста е претерана.

Голдман Сакс признава дека ќе биде голем предизвик да се намали високата инфлација и растот на платите, но нагласува дека рецесијата не е неизбежна.