Доларот зајакна во однос на главните валути

60

На светските пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути порасна и минатата недела, вторпат по ред, откако челниците на американската централна банка изјавија дека можат да ги зголемат каматните стапки повеќе од очекувањата на пазарот.

Индексот на доларот, кој го покажува движењето на вредноста на САД во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела зајакна за 0,5 отсто, на 103,58 поени.

Истовремено, доларот во однос на европската валута зајакна за 1,1 отсто, па цената на еврото се лизна на 1,0675 долари.

Курсот на доларот во однос на јапонската валута зајакна, од друга страна, за 0,1 отсто, на 131,35 јени.

Зајакнувањето на доларот е благодарение на пораките на ФЕД дека и покрај забавувањето на инфлацијата во САД, тие ќе продолжат да ги зголемуваат каматните стапки.

Претседателот на централната банка Џером Пауел изјави дека инфлацијата почнува да се намалува, но дека тоа ќе биде долг процес и оти каматните стапки би можеле да пораснат повеќе отколку што очекува пазарот, доколку економските показатели не се во согласност со очекувањата.

„Процесот на дезинфлација започна, а започна во преработувачкиот сектор кој сочинува околу една четвртина од економијата. Сепак, овој процес ќе потрае, ова е само многу рана фаза“, рече Пауел.

Олеснувањето на инфлацијата во последните месеци ги наведе инвеститорите да заклучат дека ФЕД наскоро ќе го прекине циклусот на зголемување на каматните стапки, кој трае од март минатата година, и дека конечната каматна стапка, т.е. каматната стапка по која ФЕД би заврши процесот на зголемување на цената на парите, ќе биде помал од 5 проценти.

Поради ова, доларот значително ослабе во јануари.

Но, по новите коментари на Пауел, како и на другите лидери на ФЕД, сега се очекува на пазарот на пари ФЕД да ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени на уште најмалку две сесии и дека конечната каматна стапка може да достигне 5,1 отсто до јули. .

Поради ова, во вториот дел од неделата доларот зајакна во однос на кошничката на валути.