Доларот зајакна во однос на кошничката валути на почетокот на 2023 година

44

На светските пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути порасна во првата недела од новата година, но курсот на американската валута во однос на еврото и другите валути значително флуктуираше во зависност од економските показатели.

Индексот на доларот, кој го покажува движењето на вредноста на САД во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела порасна за 0,4 отсто, на 103,88 поени.

Истовремено, доларот зајакна за 0,5 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото се лизна на 1,0645 долари.

Курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна за 0,7 отсто на 132,10 јени.

Според кошничката на валути, доларот зајакна и во првата недела од новата година, откако минатата година неговата вредност се зголеми за околу 8 отсто.

Доларот зајакна минатата година, бидејќи американската централна банка го предводи патот во зголемувањето на каматните стапки за да ја спречи инфлацијата, која на средината на годината ги достигна највисоките нивоа во последните 40 години.