Доларот зајакнува, каматните стапки нема да паднат наскоро

35

Вредноста на доларот во однос на кошницата валути порасна минатата недела бидејќи се чини дека американската централна банка нема да ги намали каматните стапки толку брзо како што процени пазарот.
Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на шесте најважни светски валути, минатата недела порасна за 0,3 отсто на 104,75 поени.

Истовремено, вредноста на доларот во однос на европската валута зајакна за 0,2 отсто, па цената на еврото се лизна на 1,0845 долари. Доларот зајакна и во однос на јапонската валута, за 0,8 отсто, па неговиот курс достигна 156,99 јени. Зајакнувањето на доларот е благодарение на новите макроекономски податоци кои покажаа дека инфлаторните притисоци во САД се сè уште силни, а пазарот на трудот е сè уште силен.

Дополнително, лидерите на ФЕД долго време повторуваат дека инфлациските притисоци не се намалуваат доволно брзо, така што каматните стапки би можеле да останат покачени подолг период од очекуваното. Како резултат на тоа, изгледите за намалување на стапката на ФЕД во септември избледени. Пред една недела пазарот процени дека има 67 отсто шанси ФЕД да ги намали каматните стапки во септември, но сега тие проценки паднаа на 49 отсто.

Изгледите за намалување на каматните стапки во Британија исто така се намалени, имајќи предвид дека во април инфлацијата порасна повеќе од очекуваното. Вниманието на инвеститорите минатата недела го привлече и пораката на централната банка на Нов Зеланд дека поради сѐ уште покачената инфлација, тешко дека ќе ги намалат каматните стапки годинава.