Достапно важно ажурирање на Windows 10

11

Microsoft објави дека ажурираната верзија Windows 10 21H2, позната и како Windows 10 November 2021 Update, сега е достапна за масовна дистрибуција до сите корисници.

„Windows 10 21H2 е дизајниран за широка употреба. Како и секогаш, ве охрабруваме да ги ажурирате вашите уреди на најновата верзија на Windows 10 што е можно поскоро за да бидете сигурни дека можете да ги искористите најновите функции и подобрена заштита од безбедносни ризици“, се вели во соопштението на Microsoft.

Не е изненадувачки, Microsoft ги советува корисниците да не ја одложуваат надградбата на Windows 10 21H2. На 10 мај ќе заврши официјалниот период на поддршка за Windows 10 20H2. Корисниците кои сè уште ја користат оваа верзија на оперативниот систем се поканети да го ажурираат својот софтвер пред наведениот датум за да продолжат да добиваат ажурирања навремено, вкл. редовни безбедносни прилагодувања.

Во соопштението на Microsoft беа споменати и чекори што корисниците можат да ги користат за да го надградат својот оперативен систем на Windows 11. Бидејќи оваа верзија на платформата е најсовремена, софтверскиот гигант работи на забрзување на нејзиното ширење.

Сепак, прилично високите минимални системски барања за инсталирање на Windows 11 и релативно бавното појавување на нови функции го спречуваат неговото побрзо ширење меѓу корисниците.