Довербата на инвеститорите во еврозоната е најниска во последните 27 месеци

10

Индексот на доверба на инвеститорите во еврозоната падна на најниско ниво од мај 2020 година по загриженоста за рецесија во Европа, јавува Anadolu Agency (AA).
Во соопштението на франкфуртската компанија за истражување на пазарот Sentix, индексот на доверба на инвеститорите во еврозоната, кој во август изнесуваше минус 25,2 поени, овој месец дополнително е намален за 6,6 поени на минус 31,8 поени.

Индексот на доверба на инвеститорите, кој опаѓа три месеци по ред, падна на најниско ниво од мај 2020 година.

Се очекуваше индексот на доверба на инвеститорите во еврозоната да падне на минус 27,5 поени.

Индексот на очекувањата на инвеститорите за следните шест месеци падна за 3,2 поени на минус 36, што е најниско ниво од декември 2008 година.

„Економската ситуација во еврозоната никогаш претходно не била толку лоша во последните 20 години, со исклучок на финансиската криза во 2008 година, а во исто време, очекувањата никогаш не биле толку ниски“, рече Манфред Хубнер, извршен директор на Sentix.

Тој додаде дека податоците укажуваат и на глобална рецесија.