Два стартапи сакаат да го освојат Марс пред Елон Маск

27

Две вселенски стартапи од Калифорнија имаат намера да испратат мисија на Марс пред Елон Маск. Relativity Space и Impulse Space одлучија да ги здружат силите за да ја лансираат првата комерцијална мисија на Црвената планета во 2024 година.

Доколку се оствари планот на амбициозните млади компании, тие би биле неколку години пред SpaceX на Маск, кој планира да лансира мисија на Марс дури на крајот на деценијата.

Како дел од претстојната мисија, Relativity Space ќе обезбеди ракета Terran R за повеќекратна употреба, која во најголем дел е направена со технологија за 3D печатење. Impulse Space ќе ги создаде Mars Cruise Vehicle и Mars Lander, кои ќе доставуваат истражувачка опрема на површината на Црвената планета.

Доколку успеат, Relativity Space и Impulse Space ќе бидат првите приватни компании кои ќе стигнат до Марс. Сепак, рано е да се зборува за тоа. Факт е дека ниту една од овие компании сè уште не извршила успешна вселенска мисија.

Дополнително, Relativity Space никогаш не лансираше ракета Terran R, а Impulse Space не го тестираше својот мотор на отворен простор.

Relativity Space е основана во 2015 година и оттогаш собра преку 1 милијарда долари инвестиции. Стартапот стана еден од пионерите во употребата на 3D принтери кои се потпираат на металот како работен материјал.

Инженерите на стартапот развија технологија за печатење трупови и мотори за нејзините ракети. Компанијата верува дека пристапот на 3D печатење го намалува времето за развој и исто така ги поедноставува синџирите на снабдување за потребните компоненти.

Relativity Space моментално развива неколку лансери и соодветна инфраструктура во објектите на американските воздухопловни сили и вселенската агенција НАСА.

Impulse Space е основан во 2021 година и има 40 вработени. Во описот на LinkedIn на стартапот се вели дека компанијата има за цел да обезбеди „евтина и брза испорака на товари“ во вселената за клиентите да можат „да одат во која било орбита“ или дури да стигнат до други светови.

Веб-страницата на компанијата исто така известува за развојот на „возила за маневрирање на орбитата“ дизајнирани да доставуваат товар до различни орбити. Рече дека мисијата на Марс 2024 ќе користи платформа и лендер развиени од Impulse Space.

Необичен факт е дека основачот и извршен директор на Impulse Space, Том Мулер, е исто така еден од основачите на SpaceX, каде што го водеше одделот за развој на мотори од 2014 до 2019 година, а порано од 2002 до 2014 година беше потпретседател на компанијата .