Една четвртина од Европејците ја опишуваат својата финансиска состојба како несигурна

24

Секој четврти Европеец ја опишува својата финансиска состојба како „несигурна“, повеќе од половина веруваат дека постои сериозен ризик да станат несигурни во наредните месеци, а 80 отсто веќе биле принудени да направат тежок избор за купување, покажува истражувањето.

Во шест европски земји – Франција, Германија, Грција, Италија, Полска и Велика Британија, спроведено е истражување за зголемувањето на трошоците за живот поради поскапувањето на енергенсите, инфлацијата и војната во Украина, пренесува Бета.

Од над 6.000 учесници во истражувањето, 54 отсто рекле дека нивната куповна моќ се намалила во последните три години, главно поради зголемувањето на цените на храната, горивото, парното и киријата.

Најпогодена земја е Грција, каде 68 отсто од испитаниците изјавиле дека куповната моќ им паднала „многу“ или „донекаде“. Во Франција тој процент е 63 отсто, во Италија 57 отсто, во Германија 54 отсто, во Велика Британија 48 отсто и во Полска 38 отсто, покажува истражувањето на Ипсос за невладината организација Секур Попилер.

Околу 80 отсто од испитаниците рекле дека веќе морале да направат значителни компромиси, имено 62 отсто за намалување на патувањето, 47 отсто за намалување на греењето, 42 отсто за позајмување пари од пријатели или роднини, 40 отсто за наоѓање дополнителна работа и 29 проценти да прескокнале оброк…

Повеќето од нив, 64 отсто, рекле дека „често“ или „понекогаш“ не можат да одлучат на што друго да заштедат, бидејќи веќе се откажале од тоа што можат, 28 отсто од испитаниците остануваат без пари до средината на месецот, а 27 проценти често или понекогаш се плаши дека ќе ја изгуби куќата.

Во просек, 27 отсто од испитаниците во шесте земји изјавиле дека нивната финансиска или материјална состојба е „неизвесна“ и дека „еден неочекуван трошок може да промени сè“, додека 55 отсто рекле дека мора да се грижат.

Иднината за многумина изгледа уште понеизвесна. Мнозинството Европејци, 55 отсто, рекоа дека чувствуваат дека постои висок или значителен ризик да западнат во несигурна финансиска ситуација во наредните месеци, а секој петти смета дека можноста за тоа е многу голема.

Најзагрижени се Италијанците (70 отсто) и Грците (68 отсто), потоа Британците (47 отсто) и Французите (42 отсто).

Истражувањата покажаа дека родителите особено треба да го „стегнат ременот“ за да ја надминат кризата. Огромното мнозинство, до 70 проценти, рекле дека морале да ги намалат своите слободни активности, третмани за коса и убавина, како и купување облека за да го зачуваат квалитетот на животот на нивните деца.

Речиси половина од родителите (48 проценти) исто така рекле дека редовно јадат помалку за да ги прехранат своите деца, а 66 проценти рекле дека мора да ги ограничат активностите на нивните деца, вклучително и излегувањата и одморите.