Економијата на еврозоната забележа раст во третиот квартал

69

Бруто домашниот производ на еврозоната порасна за 2,3 отсто во третиот квартал од оваа година на годишна основа, покажуваат официјалните податоци објавени во средата, јавува Anadolu Agency (AA).
И економијата на Европската унија (ЕУ) порасна за 2,5 отсто во истиот период, објави Евростат, статистичкиот завод на ЕУ.

Во претходниот квартал, стапките на раст на БДП беа 4,2 отсто за еврозоната и 4,3 отсто за ЕУ.

На квартална основа, економијата на еврозоната и на ЕУ пораснаа за 0,3 отсто, односно 0,4 отсто.

Од земјите-членки, највисока стапка на раст на БДП е Ирска со 10,6 отсто, потоа Хрватска со 5,5 отсто, додека економијата на Естонија паднала за 2,3 отсто и на Летонија за 0,4 отсто.