Економистите предвидуваат бавно закрепнување на германската економија

13

Во следните неколку години германската економија ќе закрепнува постепено и побавно од економиите на другите развиени земји, објави во петокот германскиот институт за економски истражувања (DIW).
Економистите за оваа година предвидуваат пад на бруто домашниот производ од 0,4 отсто. Истата прогноза за 2023 година ја даде во четвртокот институтот Ifo.

DIW очекува економски раст од 1,2 отсто за секоја поединечна година во следните две години.

Берлинскиот институт предвидува дека инфлацијата ќе се смири во текот на следната година, „на ниво од околу два отсто“.

„За многумина ова може да изгледа како разочарувачки развој, но бројките треба да се гледаат реално“, рече претседателот на DIW, Марсел Фрацшер.

„Пред само 12 месеци, повеќето прогнози претпоставуваа длабока рецесија за Германија, особено во случај на недостиг на енергија.

Но, поддршката на германската влада за економијата спречи такво сценарио.

Глобалната економија се развива многу подинамично од германската економија, според DIW. Експертите очекуваат глобален раст од 3,9 отсто на годишно ниво и оваа и следната година.

Личната потрошувачка испадна да ја влече економијата, рече Фрачер. Поради високата инфлација, ќе продолжи полека да закрепнува, и покрај неодамнешните зголемувања на платите.

Приватната потрошувачка обично е еден од столбовите на германската економија.

Фрахер рече и дека даночната политика на германската влада „не дава позитивен придонес во економската динамика“.

Кочницата на националниот долг, уставен инструмент што го спречува прекумерното задолжување на земјата, е неоправдана во време на криза, рече Фрачер, бидејќи спречува важни инвестиции во иднина.