Експертски совет: На што не треба да ги трошите парите ако сакате да се збогатите

58

Ако не сте богати, можеби ќе ве интересира како да стекнете поголема сума пари. Градењето долгорочно богатство е за донесување паметни одлуки за вашите финансии, како што е постојано инвестирање и приоритет на плаќање на кој било долг.

Она што не вклучува е трошење пари на работи кои немаат долгорочна вредност. Еве на што финансиски експерт не препорачува да трошите пари ако сакате да се збогатите.

Луксузни предмети
Ова вклучува дизајнерска облека, скапи часовници, олдтајмери ​​и сите други скапи ставки со статус симбол, пренесува Yahoo news.

– Купувањето луксузни работи што не можете да си ги дозволите може да биде значителен трошок за вашите финансии – вели експертот, додавајќи дека е подобро да инвестирате во средства што ќе ви се исплатат на долг рок, како што се акции или недвижен имот.

Импулсивно купување
Под поимот импулсно купување, експертот го зема предвид сето она што ние сме поттикнати да го купиме од емоции, како што е одењето на шопинг за да поминеме напорен ден на работа.

Подобар пристап е да се фокусирате на градење солиден финансиски план и да се држите до него.

Изнајмување
Иако изнајмувањето имот изгледа подостапно од купувањето сопствен дом, тоа може да биде поскапо на долг рок.

– Фокусирајте се на градење на вашето богатство со инвестирање во недвижен имот, без разлика дали станува збор за купување дом или инвестирање во изнајмување недвижен имот – нагласува експертот.

Долг со висока камата
Оние кои сакаат да го изградат своето богатство, но имаат долг на кредитна картичка, заеми за плаќање или лични заеми може да откријат дека плаќањето високи каматни стапки брзо ги јаде овие напори.