Apple може да побара од судот тројно повисока глоба за Samsung

6

Минатиот месец судот во Калифорнија ја казни со над една милијарда долари компанијата Samsung, прогласувајќи ја за виновна во патент спорот со Apple.
На 21 септември е закажано ново сослушување за случајот. Се тврди дека Apple ќе ја искористи оваа можност за да побара тројно зголемување на паричната казна, бидејќи според судската одлука, Samsung свесно ги копирала нејзините производи, особено iPhone и iPad. Ако барањето на Apple биде задоволено, санкцијата ќе надмине три милијарди долари. Паричната казна ќе зафати 14% од расположливите средства на Samsung.