ЕЦБ бара да се запре апетитот за зголемување на платите

39
Синдикатите треба да избегнуваат прекумерни барања за зголемување на платите, изјави за германскиот весник Зидојче цајтунг потпретседателот на Европската централна банка (ЕЦБ), Луис де Гиндос. Според него, неопходно е да се избегне спиралата плати-инфлација бидејќи таа не познава победници.
Високата инфлација во последните месеци, далеку под среднорочната цел на ЕЦБ од два отсто и сè уште на нивоа што не се забележани во Европа со децении, доведе до значително реално намалување на животниот стандард на Европејците.
На тој начин, ширум Европа, работничките организации ги засилија напорите за зголемување на платите, вклучително и штрајкови, а преговарачката моќ на вработените во некои индустрии, исто така, беше зајакната поради недостатокот на квалификувана работна сила.
Сето ова ги зголемува инфлаторните притисоци во целата економија и го зголемува ризикот од спирална инфлација на платите, кога растот на цените врши нагорен притисок врз платите, што потоа создава дополнителни притисоци на трошоците и ја забрзува инфлацијата. Во таков случај, инфлацијата тогаш може да биде многу долготрајна и да излезе од контрола.
Де Гуиндос признава дека вработените се оправдани да очекуваат зголемување на платите поради скокот на цените, но, според него, гореспоменатата спирала мора да се избегне. Во него „нема победници“. „Синдикатите можеби се склони кон прекумерни барања за зголемување на платите. Мора да бидеме внимателни“, изјави поранешниот шпански министер за финансии, пренесе француската новинска агенција АФП. „Ако се најдеме во спирала на инфлација на платите, ЕЦБ ќе мора да ги зголеми каматните стапки повеќе отколку што би ги зголемила инаку, а тоа дополнително ќе ги заостри условите за финансирање и ќе ја запре економската активност“, објасни тој.
Фото: Pixabay