ЕЦБ ќе ги зголемува каматните стапки до средината на 2024 година

21

Економијата на еврозоната се очекува да се намали следната година бидејќи се бори со зголемените трошоци за енергија и ризикот од недостиг по руската инвазија на Украина.

Производството во валутниот блок ќе падне за 0,1 отсто во 2023 година, според економистите анкетирани од Блумберг, кои пред еден месец предвидуваа раст од 0,3 отсто. Германија, најголемата економија во еврозоната, ќе се намали за 0,5 отсто, додека економиите на Франција, Италија и Шпанија се очекува да растат.

Големата зависност на Германија од рускиот природен гас ја стави во опасна позиција по избувнувањето на војната во Украина. Како што се зголемуваат цените на енергијата и стоките, потрошувачите се соочуваат со сè поскапи трошоци за живот, а деловната доверба е ниска.

Додека најновите основни прогнози на Европската централна банка покажуваат дека економијата на еврозоната досега избегнувала два последователни квартали на контракција, потпретседателот Луис де Гуиндос во интервју за весник изјави дека постои можност за „техничка рецесија“ во услови на зголемена инфлација.

„Германската економија ќе се намалува најмалку три четвртини по ред до пролетта 2023 година“, вели Денис Хуцермаер, виш економист во Истражувачкиот институт Ханделсблат. Но, тоа ќе биде нетипична рецесија, „бидејќи побарувачката за работна сила ќе остане висока, а производителите сè уште имаат многу нарачки за обработка“, рече тој.

Економистите ги ревидираа своите прогнози за раст на цените следната година нагоре. Инфлацијата во еврозоната сега е во просек 5,5 отсто, наспроти пет отсто во претходната анкета. Германија забележа најголема нагорна ревизија меѓу главните економии во блокот.

ЕЦБ се очекува повторно да ги зголеми каматните стапки, при што сегашната прогноза за депозитната стапка ќе достигне врв од 2,5 отсто во првиот квартал од следната година. Првото следно намалување на стапката се очекува да се случи во вториот квартал на 2024 година.