ЕЦБ ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки над нивото од 2%

12

Европската централна банка (ЕЦБ) најверојатно ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки над 2%, но „џамбо зголемувањето на каматите“ нема да стане нова навика, изјави шефот на француската централна банка во говорот во Токио.

ЕЦБ ги зголеми стапките со најбрзо темпо во последно време, зголемувајќи ги за 200 базични поени на 1,5% за само три месеци. И покрај тоа брзо темпо, пазарите сè уште очекуваат банката дополнително да ги зголеми стапките за да ја скроти острата и широка инфлација.

„Јасно се приближуваме до она што јас би го нарекол „опсег на нормализација“ кој може да се процени на околу 2%. Треба да го достигнеме ова ниво до декември“, рече гувернерот на француската централна банка Франсоа Вилерој де Галхау во говорот на деловна конференција во јапонската престолнина, пренесува Ројтерс.

„Над ова ниво, веројатно ќе продолжиме да ги зголемуваме стапките, но можеме да го направиме тоа на пофлексибилен и можеби помалку брз начин. „Зголемувањето на стапката на џамбо“ нема да стане нова навика“, додаде тој.

Најновите знаци на заладување на насловната и основната инфлација во Соединетите Држави се „добри вести“ за сите, рече тој, имајќи предвид дека најголемата светска економија беше во првите редови на глобалниот циклус на инфлација.

Податоците објавени минатата недела покажаа дека потрошувачките цени во САД пораснаа помалку од очекуваното во октомври, со што годишниот раст беше под 8% за прв пат во осум месеци.

„Монетарното затегнување на САД имаше силни прелевања на остатокот од светот преку високото ниво на доларот“, рече централниот банкар на Франција.