ЕЦБ ќе се бори против инфлацијата и во 2024 година

25

Европската централна банка ќе ги зголеми каматните стапки уште два пати за да се избори со инфлацијата без преседан, вклучително и помал пораст од половина базна поен следната недела, предвидуваат економистите.

Трошоците за задолжување ќе се зголемат за истиот износ на состанокот во февруари, што значи дека стапката на депозити ќе достигне врв од 2,5 проценти, според аналитичарите анкетирани од Блумберг. Тие, исто така, гледаат дека ЕЦБ почнува да ослободува трилиони евра преку обврзниците откупени за време на кризата.

И покрај најсилниот излив на монетарно затегнување во историјата на еврото, повеќе од половина од испитаниците на истражувањето на Блумберг велат дека ЕЦБ останува зад кривата во борбата против инфлацијата која е пет пати повисока од нејзината цел од два проценти. Во меѓувреме, Федералните резерви исто така сигнализираат забавување на зголемувањето на каматните стапки.

„Инфлацискиот притисок ќе продолжи, додека во исто време се очекува ЕЦБ да ја намали стапката на зголемување на каматните стапки“, рече Улрике Кастенс, економист во DVS International GmbH. „Најголемиот предизвик за ЕЦБ е да го убеди пазарот дека навистина сака да се бори против високата инфлација на веродостоен начин.

Исклучително неизвесната економска перспектива и растот на цените над целта барем до 2024 година претставуваат дополнителни пречки.

Од друга страна, потрошувачите сигнализираат дека креаторите на политиката не направиле доволно. Нивните очекувања за инфлација во следните 12 месеци се зголемија на 5,4 отсто во последното месечно истражување на ЕЦБ и останаа на три отсто три години подоцна.

Испитаниците на истражувањето на Блумберг гледаат дека цените во еврозоната се зголемуваат за 6,1 отсто во 2023 година и 2,2 отсто во 2024 година. Се предвидува дека економијата ќе се намали во текот на зимата пред бавно да го продолжи растот во вториот квартал, пренесува Бизнис.рс.