ЕЦБ најверојатно ќе ги зголеми каматните стапки за половина поен во декември

34

Европската централна банка (ЕЦБ) најверојатно ќе ги зголеми каматните стапки за половина поен овој месец, според членот на Управниот совет Габриел Махлуф, забавувајќи го темпото на зголемување на стапките откако инфлацијата се појави умерена за прв пат по една и пол година.

Зголемувањето од 50 базични поени е „за тоа каде ќе завршиме“, изјави Махлуф за новинарите во Даблин во понеделникот, велејќи дека ако е така, ќе следат други зголемувања на идните состаноци. Самиот тој смета дека чекор од половина поен е „неопходен минимум“ во процесот на намалување на инфлацијата кон целната вредност од два отсто од пет пати повисоко ниво од сегашното.

Сепак, тој не исклучи поголемо покачување, во зависност од тоа што покажуваат најновите квартални економски проекции, кои се очекуваат и овој месец.

„Мораме да бидеме отворени за движење на каматните стапки на рестриктивна територија за одреден период“, рече шефот на ирската централна банка. „Прерано е да се зборува за крајна точка за референтните стапки во услови на преовладувачко ниво на несигурност“.

По зголемувањето за 75 базични поени на последните два состаноци, се чини дека претставниците на ЕЦБ се сè поотворени за помек потег на последниот состанок на годината во декември. Коментарите на Махлуф ги повторија оние на колегите, вклучително и Французинот Франсоа Вилерој де Галхау, кој во неделата рече дека е за зголемување од 50 базични поени.

Имајќи предвид дека Федералните резерви исто така се подготвени да ја олеснат битката со растот на потрошувачките цени, пазарите проценуваат дека ЕЦБ исто така ќе ги зголеми стапките за околу половина поен.