ЕЦБ подготвува големо зголемување на каматните стапки: повисоки стапки за борба против инфлацијата

13

Откако ги зголемија каматните стапки за прв пат во повеќе од 10 години на нивниот последен состанок, креаторите на политиката на Европската централна банка (ЕЦБ) се подготвени да воведат уште едно нагло зголемување во четврток, чија цел е борба против рекордната инфлација во Европа.

Последните податоци за инфлацијата во Европската унија покажуваат дека цените во август се зголемиле за 9,1 отсто. Наспроти ова, ЕЦБ во јули ги зголеми каматните стапки за 50 базични поени за првпат по 11 години, со што една од клучните стапки достигна нула проценти по осум години на негативна територија.

Сега се очекува ЕЦБ повторно да ги зголеми каматните стапки, но за 75 базични поени, или 0,75 отсто, што е нејзиното најголемо зголемување на единствената стапка.

Зголемувањето на стапката е неопходно за да се ублажат последиците од поскапувањето на производите, особено на енергетските производи, за кои се претпоставува дека може да има двоцифрен пораст на цените. Но, јасно е и дека зголемувањето на каматната стапка ќе предизвика „домино ефект“ и зголемување на евроборот, а потоа и зголемување на каматните стапки.

Главниот европски економист на Голдман Сакс, Свен Јари Штен, ја зголеми својата прогноза за каматните стапки на ЕЦБ по најновите податоци за инфлацијата во еврозоната, предвидувајќи раст од 75 базични поени (0,75 отсто) во септември, проследен со нови 50 базични поени. 0,5 отсто) следниот месец. Шефот на германската централна банка Јоаким Нагел изјави дека е неопходно силно зголемување на каматните стапки

По жешките бројки за инфлацијата во август, влијателниот шеф на германската централна банка Јоаким Нагел изјави дека на ЕЦБ и е потребно „силно зголемување на каматните стапки во септември“, но и дека очекува растот да продолжи и во наредните месеци.