ЕУ е решена да ја „олади“ цената на гасот: На чекор до договор за заедничко купување?

54

Се очекува земјите-членки на ЕУ да ја подобрат својата заедничка процедура за купување гас до крајот на овој месец, изјави комесарот Тиери Бретон, цитиран од францускиот весник Le Figaro.

Овој чекор има за цел да ги спречи најновите поскапувања на гасот, кои произлегуваат од антируските санкции и политиката на напуштање на руските извори на енергија.

Европскиот функционер рече дека договорените мерки треба да ја зајакнат позицијата на земјите од ЕУ во преговорите со добавувачите и додаде дека се надева оти цените на бензинот ќе станат „разумни“, пишува РТ.

Покрај подобрувањето на нивниот процес за купување гас, властите на ЕУ наводно го поддржале воведувањето на „привремена“ шема со цел ограничување на цената на гасот, пишува Le Figaro.

Иницијативата веќе е усвоена во Шпанија и Португалија, а сега Франција предлага да се прошири на целиот блок.

Покрај тоа, водачите на ЕУ, наводно, повикале на забрзување на преговорите на ЕУ со „сигурни“ производители на енергија како Норвешка и САД.

Французинот, сепак, нагласи дека блокот, американски течен гас плаќа четири пати повеќе од Американците, што, како што вели, „не е нормално“. Според него, прашањето за високите цени на бензинот од САД ќе го дискутираат лидерите на ЕУ во блиска иднина.